Τρίτη 20 Μαΐου 2025

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ














 H 20η Μαΐου, με απόφαση του ΟΗΕ, έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Η μέρα αυτή έχει σκοπό για να υπενθυμίσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό και να προωθηθούν δράσεις για την προστασία τους.

Η συνεισφορά της μέλισσας στην ανθρωπότητα και την επιβίωσή της είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη.

Το σχολείο μας , θέλοντας να τιμήσει, αυτό το υπέροχο έντομο, ανέλαβε δράση!!!

Ο μελισσοκόμος Κυριακού Μιχάλης, με τη σύζυγό του Ελισσάβετ, μας παρουσίασαν << Τη ζωή της μέλισσας >> και  «Γιατί είναι σημαντικές οι μέλισσες;» σε όλα τα παιδιά του σχολείου μας.

Βασικός σκοπός της δραστηριότητας, είναι η επαφή των μαθητών/τριών, με το θέμα της συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον στον πλανήτη μας και την ανάδειξη των αλληλένδετων σχέσεων με αυτό.


Παρασκευή 16 Μαΐου 2025

Βιβλίο Συνταγών Μαγειρικής από τα τμήματα της Δ' τάξης

Στα πλαίσια του προγράμματος για τον Ενεργό Πολίτη οι Δάσκαλοι των τάξεων Δ1, Δ2 κ. Λαζαρίδης Γεώργιος και κ. Ουζούνης Κωνσταντίνος επέλεξαν το πρόγραμμα "Μηδενική φτώχεια". Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η σύνταξη Βιβλίου Συνταγών Μαγειρικής η παραγωγή και η πώληση του. Τα έσοδα θα διατεθούν ως βοήθεια για τα παιδιά της Κεντρικής Τανζανίας.

Για το λόγο αυτό έγινε παρουσίαση του βιβλίου στους μαθητές του σχολείου την Πέμπτη 08/05/2025, τη 2η ώρα στην Αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου προκειμένου  οι μαθητές/τριες να συμμετέχουν στην αγορά του βιβλίου.










Ομαδική δραστηριότητα - Γ1 : Επίσκεψη στη δανειστική βιβλιοθήκη

 Την Παρασκευή 16 Μα'ί'ου οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 επισκέφτηκαν την δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων στην θεματική "Δημιουργώ και Καινοτομώ" και με τίτλο Ένα βιβλίο γεννιέται, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα επαγγέλματα γύρω από τον χώρο του βιβλίου. Κατά την επίσκεψή μας στην βιβλιοθήκη, οι μαθητές διάλεξαν βιβλία, τα ξεφύλλισαν με στόχο να ανακαλύψουν τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην παραγωγή ενός βιβλίου (συγγραφέας, εκδότης, επιμελητής, εικονογράφος κ.λ.π.). Τέλος, μέσα στην τάξη τους έπαιξαν ένα ψηφιακό παιχνίδι αντιστοίχισης ώστε  να ανακεφαλαιώσουν τα επαγγέλματα.










 Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Ευδοξία Τσακνάκη, Ελένη Σαρχόση

Πέμπτη 15 Μαΐου 2025

Αξιοποίηση των Σετ Ρομποτικής του σχολείου μας - 2ο Μέρος!

Τελείωσε η συναρμολόγηση των 8 σετ ρομποτικής R2 (Ρομποτικά οχήματα με πλακέτα Arduino και ενσωματωμένους αισθητήρες. Φέρουν επίσης τη δυνατότητα προσαρμογής πάνω τους μιας πληθώρας αισθητήρων). Οι συναρμολόγηση έγινε από τον καθηγητή Πληροφορικής κ.  Χρήστο Ξυλογιάννη  και τον Υποδιευθυντή του σχολείου μας κ. Επαμεινώνδα Σέγκουλη, Δάσκαλο του Γ1.

Για τον προγραμματισμό τους χρησιμοποιείται το γραφικό περιβάλλον προγραμματισμού Mind+ (Κλώνος της Γλώσσας Προγραμματισμού Scratch 3), το οποίο είναι εγκατεστημένο στους Η/Υ του Εργαστηρίου Πληροφορικής. 

Εκτός των 2-3 ασκήσεων ρομποτικής που γίνονται στα τμήματα των Δ, Ε και ΣΤ τάξεων θα γίνει και μία τελευταία άσκηση ρομποτικής με τη χρήση του R2, κατά την οποία οι μαθητές/τριες να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τη λειτουργία των κινητήρων των οχημάτων.

Μελλοντικά θα ακολουθήσει ευρύτερη αξιοποίηση των σετ ρομποτικής τους σχολείου μας.






Δευτέρα 12 Μαΐου 2025

Δραματοποίηση - Θεατρικό παιχνίδι της Τάξης Γ2 στο μάθημα της Ιστορίας: "Οι ήρωες ζωντανεύουν"

 

"Οι ήρωες ζωντανεύουν"
Το τμήμα μας αποφάσισε να "ζωντανέψει" τους ήρωες της Ιστορίας. Αφού τελειώσαμε τα μαθήματα που αφορούν τον τρωικό πόλεμο, τα παιδιά αυτοσχεδίασαν δημιουργώντας με τη βοήθεια της δασκάλας μικρά δρώμενα στα οποία υποδύονται τους ήρωες του τρωικού πολέμου. 

Τα οφέλη της δραστηριότητας

1. Βιωματική Μάθηση

Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα μέσα από τη δράση. Μέσα από την υποκριτική και την ενσάρκωση χαρακτήρων εμπεδώνουν βαθύτερα τις ιστορίες και τα νοήματά τους.

2. Καλλιέργεια της Φαντασίας και της Δημιουργικότητας

Το θεατρικό παιχνίδι ενεργοποιεί τη φαντασία των παιδιών, δίνοντάς τους χώρο να ερμηνεύσουν με προσωπικό τρόπο τους μύθους, να δημιουργήσουν διαλόγους ή εναλλακτικές εκδοχές των ιστοριών.

3. Ανάπτυξη Συναισθηματικής Νοημοσύνης

Μπαίνοντας στη θέση ενός ήρωα, τα παιδιά εξασκούν την ενσυναίσθηση και μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν συναισθήματα.

4. Ενίσχυση της Συνεργασίας και της Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης

Το ομαδικό παιχνίδι ρόλων προάγει τη συνεργασία, την ακρόαση, την αποδοχή των ιδεών των άλλων και την κοινή δημιουργία.

5. Γλωσσική Ανάπτυξη

Η χρήση προφορικού λόγου μέσα από διαλόγους και αφηγήσεις ενισχύει την εκφραστικότητα, το λεξιλόγιο και την αφηγηματική ικανότητα των παιδιών.

6. Καλλιέργεια Κριτικής Σκέψης

Μέσα από συζητήσεις γύρω από τους μύθους, τις πραγματικές ιστορίες και τα κίνητρα των χαρακτήρων, τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά, να αξιολογούν και να συγκρίνουν συμπεριφορές.

7. Σύνδεση με την Πολιτιστική Κληρονομιά

Η ενασχόληση με την ιστορία μέσω της δραματοποίησης βοηθά τα παιδιά να αισθανθούν πιο κοντά στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Ζησοπούλου, τμήμα Γ΄ 2








Ομαδική δραστηριότητα Τάξης Γ΄ 2: "Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ"

Πριν λίγο καιρό κάναμε στο Ανθολόγιο το κείμενο "Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ". Το απόσπασμα αυτό προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του σπουδαίου Ιταλοαμερικανού συγγραφέα Λέο Μπουσκάλια. 
Λίγα λόγια για το βιβλίο: Η ιστορία αφηγείται τη ζωή ενός φύλλου που ονομάζεται Φρέντυ, το οποίο ζει σε ένα δέντρο μαζί με τα υπόλοιπα φύλλα. Μέσα από τις εποχές ο Φρέντυ παρατηρεί τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ίδιο και στα υπόλοιπα φύλλα, τον κύκλο της ζωής, και αναρωτιέται για το νόημα της ύπαρξης και τι σημαίνει να "πεθαίνεις". Όταν έρχεται το φθινόπωρο και αρχίζουν τα φύλλα να πέφτουν, ο Φρέντυ φοβάται και προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει. Μέσα από συζητήσεις με άλλα φύλλα, και κυρίως με τον σοφό φίλο του τον Ντάνιελ, μαθαίνει να αποδέχεται τη ζωή και τον θάνατο ως φυσικά και απαραίτητα μέρη του κύκλου της ύπαρξης.

Με αφορμή το σχετικό απόσπασμα οι τέσσερις ομάδες της τάξης μας έκαναν από μια δραστηριότητα:
Η πρώτη  και η δεύτερη ομάδα σχεδίασαν τον Φρέντυ σε λευκό χαρτόνι το οποίο το χρωμάτισαν σύμφωνα με την εποχή που αυτός έζησε. Στη συνέχεια έγραψαν ελεύθερα πάνω στο φύλλο τις σκέψεις και τα συναισθήματα που πιστεύουν ότι έχει ο Φρέντυ στην κάθε εποχή.
Η τρίτη ομάδα αποφάσισε να ζωγραφίσει τις τέσσερις εποχές του έτους στις οποίες έζησε ο Φρέντυ.
Η τέταρτη ομάδα αναρωτήθηκε: "Πώς θα ήταν άραγε ο Φρέντυ, αν ήταν άνθρωπος και όχι φύλλο;" Τα παιδιά της ομάδας ζωγράφισαν τον άνθρωπο Φρέντυ στις τέσσερις εποχές της ζωής του. 

Την ιδέα για τις δραστηριότητες τη βρήκαμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στο blog του 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Ζησοπούλου, τμήμα Γ΄ 2